Subscribe:

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Δωρεά μηχανήματος μέτρησης φωτορύπανσης του κ. Nicholas Carlson εις μνήμη κυρίας Σωτηρίας Σαμψών


Η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος ευχαριστεί θερμά τον κύριο Nicholas Carlson ο οποίος δώρησε εις μνήμη της συζήγου του Σωτηρίας Σαμψών ένα μηχάνημα μέτρησης φωτορύπανσης, απαραίτητο για την "Χαρτογράφηση" της Αιτωλοακαρνανίας ως προς τα ιδανικά σημεία αστροπαρατήρησης. Η χαρτογράφηση αυτή όταν ολοκληρωθεί θα έχει επισημάνει τα σημαντικότερα φυσικά παρατηρητήρια, τα οποία μπορούν οι αστροπαρατηρητές να επισκεφτούν και να κάνουν τις αστροπαρατηρήσεις τους αξιοποιώντας έτσι τις δυνανότητες που προσφέρει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας. Αναλυτική αναφορά στο πλαίσιο της "Εβδομάδας σκοτεινών Ουρανών 4-10 Απριλίου 2016":
Η διεθνής εβδομάδα σκοτεινών ουρανών είναι μια ευκαιρία για ενημέρωση του κοινού γύρω από τη φωτορύπανση.
Τα προβλήματα που προκαλούνται από τη φωτορύπανση είναι πολλά και μεγάλα, και καλούμαστε όλοι να ευαισθητοποιηθούμε.
Στην ημερίδα Αστρονομίας στο Αγρίνιο το περασμένο Σάββατο μοιράσαμε ενημερωτικό υλικό για τη φωτορύπανση (επισυνάπτεται στις φωτογραφίες) και παράλληλα ακούσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για το θέμα από τον πρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας, κ. Παπαλάμπρου.
Ταυτόχρονα, είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς αποκτήσαμε ένα πολύτιμο εργαλείο για την ακριβή καταγραφή της φωτορύπανσης:
ένα Sky Quality Meter το οποίο μετρά την ποιότητα του ουρανού και τα επίπεδα φωτορύπανσης.
Η απόκτηση του SQM έγινε πραγματικότητα χάρη σε ευγενική χορηγία, στη μνήμη της αειμνήστου κ. Σωτηρίας Σαμψών.
Οφείλουμε να θυμόμαστε, να εξάρουμε και να αναφέρουμε την ηθική και οικονομική υποστήριξη της αείμνηστου κ. Σωτηρίας Σαμψών από την αρχή ιδρύσεως της Αστρονομικής Εταιρείας αλλά και του συζύγου της, κ. Nicholas Carlson όπου συνεχίζει την υποστήριξη μέχρι σήμερα.
Το όργανο αυτό θα χρησιμοποιείται από μέλη του Συλλόγου μας για την καταγραφή της φωτορύπανσης στην Αιτωλοακαρνανία και την υποβολή των μετρήσεων στον παγκόσμιο οργανισμό darksky.org

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου