Subscribe:

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Καλή Νέα Χρονιά 2024 - Περιήλιο 2024.

 


Κάθε χρόνο 2 με 4 Ιανουαρίου η Γη μας (μιας και η τροχιά της γύρω από τον Ήλιο μας δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική – όπως όλες οι τροχιές των σωμάτων στο ηλιακό σύστημα), βρίσκεται στην ελάχιστη δυνατή απόσταση από το άστρο μας, βρίσκεται όπως λέγεται στην αστρονομία, η Γη στο περιήλιο.
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση του χειμώνα στο Β. Ημισφαίριο, δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι η Γη βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο. Και αυτό διότι οι εποχές δεν εξαρτώνται από την απόσταση της Γης από τον Ήλιο αλλά από την κλίση του άξονα της Γης σε σχέση με το επίπεδο τροχιάς της, όπως δείχνει και το σχήμα.
 
Συγκεκριμένα, η Γη θα βρεθεί στο περιήλιο, αύριο 3 Ιανουρίου στις 02:38 τα ξημερώματα, σε απόσταση 147.103.686 χιλιομέτρων από το μητρικό μας άστρο, σχεδόν 5.000.000χλμ πιο κοντά από ό,τι θα βρεθεί στις 5 Ιουλίου 2024 όπου θα βρεθεί στη μέγιστη δυνατή απόσταση από τον Ήλιο που λέγεται Αφήλιο.
Καλό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι κινούμαστε πιο γρήγορα τον χειμώνα, καθώς σύμφωνα με τον 2ο νόμο του Κέπλερ, η ταχύτητα περιφοράς της Γης μας (καθώς και σε όλα τα σώματα που έχουν ελλειπτική τροχιά) στο περιήλιο είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της τροχιάς της, ενώ στο αφήλιο είναι μικρότερη.
 
Τέλος λόγω της διαφορετικής απόστασης της Γης των 5.000.000 χλμ μεταξύ περιηλίου και του αφηλίου, το άστρο μας έχει διαφορετική φαινόμενη διάμετρο περίπου 3.4%, τόση που φωτογραφικά μπορεί να απεικονιστεί όπως μας έκανε ο γνωστός φωτογράφος Αντώνης Αγιομαμμίτης στις δυο αυτές περιόδους το 2023.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου