Subscribe:

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ομιλία Σιμόπουλου Διευθυντή Πλανηταρίου






Ομιλία Σιμόπουλου Διευθυντή Πλανηταρίου Ενημερώθηκε περίπου 10 μήνες πριν Ομιλία Σιμόπουλου Διευθυντή Ευγενιδίου Πλανηταρίου στο Αγρίνιο Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία του διαπρεπή αστροφυσικoυ κ. Διονύση Σιμόπουλο , επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου πλανηταρίου. Tην εκδήλωση συνδιοργάνωνε η Αστρονομική – Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και ο Δήμος Αγρινίου. Τίτλος ομιλίας του καθηγητή «Η Γέννηση του Σύμπαντος». ο οποίος καθήλωσε με την παρουσίαση του τους παρευρισκόμενους στο κατάμεστο Παπαστράτειο. Ο κος Σιμόπουλος αναφέρθηκε στην γέννηση των άστρων και στις διάφορες θεωρίες που επικρατούν ενώ επεκτάθηκε στην-έως τώρα- γνωστή στην επιστήμη διάρθρωση του σύμπαντος με τα ηλιακά συστήματα, τους γαλαξίες αλλά και την άγνωστη ύλη, τις γνωστές μαύρες τρύπες.
Μάλιστα έκανε και ένα λογοπαίγνιο με την επικαιρότητα λέγοντας ότι για να ξεπληρώσουμε το χρέος ως Ελληνικό κράτος χρειαζόμαστε …3,5 γαλαξίες κάνοντας το κοινό να τον χειροκροτήσει στο σημείο αυτό. Ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του στο σωματίδιο του Θεού καθώς θύμισε πως προήλθε η πραγματική του ονομασία καθώς η αρχική κυριολεκτική του μετάφραση στα Αγγλικά ήταν “δαιμονισμένο σωματίδιο” και έγινε η παράφραση του με τη χρήση της Αγγλικής Γλώσσας: Χαρακτηρίζονταν αρχικά goddamn-ed ( “διαολεμένο-καταραμένο” στα Αγγλικά) αλλά σαν δημοσιογραφικός όρος περισσότερο επικράτησε το god απαλείφοντας τα υπόλοιπα, για αυτό και ελληνιστί το σωματίδιο ονομάστηκε “του Θεού”, το οποίο “αναζητεί” το πείραμα του Cern.
 Στη συνέχεια ο κος Σιμόπουλος αναφέρθηκε στα αστρονομικά μεγέθη που είναι αδύνατον να αντιληφθούμε όπως οι αποστάσεις βάση ετών φωτός, η πυκνότητα κ.α. Κλείνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το σύμπαν αποτελείται από σκοτεινή ύλη και ενέργεια στο 95 % με το 5 % της σύστασης της ύλης να έχει εξερευνηθεί από την επιστήμη. Στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό ενώ έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τους διοργανωτές, τον Πρόεδρο της Αστρονομικής κο Θύμιο Παπαναστασίου, ενώ υπενθύμισε ότι είχε επισκεφτεί και άλλες φορές το Αγρίνιο σε εκδηλώσεις της Εταιρείας. Τον κο Σιμόπουλο προλόγισε το μέλος του ΔΣ της Αστρονομικής – Αστροφυσικής Εταιρείας κος Λίνος Υφαντής, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία που έχει η δημιουργία εκπαιδευτικού εγχειρήματος τύπου Μικρού Πλανηταρίου στην περιοχή μας με σκοπό μεταξύ άλλων την προσέλκυση επισκεπτών για εκπαιδευτικούς λόγους.
Αυτό κρίνεται επιτακτικό σήμερα λόγω των νέων συνθηκών όπως η σύνδεση της Ιονίας Οδού με όλη τη Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Λευκάδα που το μαθητικό τους δυναμικό αριθμεί τις 97.000 και στις 3 βαθμίδες εκπαίδευσης σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ακόμα έγινε αναφορά στην προσπάθεια του “ακούραστου Προέδρου της Εταιρείας κου Θύμιου Παπαναστασίου που εδώ και 14 χρόνια πρωτοστατεί στο να έρθουν μεγάλα επιστημονικά ονόματα στο Αγρίνιο”
 Ο Πρόεδρος της Αστροφυσικής λοιπόν ήταν και εκείνος που έκλεισε την ομιλία του κου Δ. Σιμόπουλο, επιδίδοντας τιμητικό δώρο σε αυτόν αλλά και πάπυρο όπου ανακήρυσσε επίτιμο Πρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρείας τον πρόεδρο του Πλανηταρίου κο Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγένιδη. Παράλληλα διατίθονταν δωρεάν στην είσοδο του Παπαστρατείου η περιοδική έκδοση της Αστρονομικής Εταιρείας, η οποία σημειωτέρον φιλοξενούσε άρθρο του ομιλητή Δ. Σιμόπουλου 12 χρόνια πριν που τόνιζε την αναγκαιότητα αλλά και βιωσιμότητα ενδεχόμενης κατασκευής πλανηταρίου στη Δυτική Ελλάδα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αγρινίου κ Γιώργος Παπαναστασίου ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Αγρινίου κ Δημήτρης Τζιωλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κ Κώστας Ρόκος και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Μαρία Παπαγεωργίου . agrinionews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου